Szükségszerűen a legtragikusabb következményekkel jár, ha egy világot átfogó ideológia az abból eredő politikával együtt hazugságra épül.”

Konrad Lorenz, 1972

2012. augusztus 24., péntek

Bevezető



 
Képzelj el egy földrészt, ami az egyik legősibb, eredeti formájában meglévő, a természettel egyensúlyban élő mintegy 250 embercsoportnak – vagyis nemzetnek - adott otthont az elmúlt 60 ezer esztendőben. Ezen a földrészen sosem zajlott bányászat, erdőirtás, ipari tevékenység, de még mezőgazdaság sem. Az ausztrál kontinenst, és annak lakóit kétszáz esztendővel ezelőttig kizárólag a természet erői formálták. Ezekben a társadalmakban a tudás apáról fiúra szállt, a társadalom rendjét a tapasztalatra épülő íratlan törvények szabályozták. Az ember a természet szerves részeként született, élt és halt, és tökéletes spirituális és fizikai harmóniában élt az őt létrehozó világgal. Ezek a társadalmak nem ismerték a magántulajdon és a birtoklás fogalmait. Mindössze annyi ingóságuk volt, amit egy kezükben magukkal tudtak vinni.
Képzelj el egy – az ipari társadalom kitaszítottjaiból összeválogatott - hordát, amit válogatott bűnözők, kisstílű zsebesek, kurvák, tyúktolvajok hoztak létre. Ebben a társadalomban nincsenek morális értékek. Nincsenek szabályok, és nincsenek elvek sem. Csak primitív ösztönök vannak, melyek az emberi evolúció rögös útján többnyire önpusztító tendenciákká torzultak. Ebben a társadalomban egyetlen cél létezik, mégpedig a pénz. Pénz, mindegy miért, mindegy hogyan, és mindegy milyen áron. A pénz itt nem eszköz, hanem végső cél. Ezt a célt a lehető legkevesebb munkával, seftelés, törvényszegés és manipuláció útján kell elérni. A hazugság és a megtévesztés a kommunikáció alapvető formái. Mindenki hazudik. És ez a legkisebb bűne. Ezek után jön a törvények testreszabása, a korrupció legalizásála, a fogyasztói kapitalista társadalom intézményesítése.
Képzeld el, hogy az utóbbi társaság puskákkal, és különféle nemi betegségekkel felfegyverkezve ráront az előbbi őslakókra. Hogy ennek a sajnálatos találkozásnak mi a tragikus következménye, megtudhatod ebből a blogból.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése